Odkrivanje ptičjih gnezd v okolici letališča

   H KANJI NA OBISK !
               K POSTOVKI V GOSTE !

Ko zagledate gnezdo kanje, ste uzrli prijazen družinski domek. Zgrajeno iz vej, plevela in drugih primernih materialov, dolgih do 60cm, navadno na skalni polici, v drevesni duplini ali visoko v vejah krošnje živi eden od partnerjev ptičje zveze, ki si je prisegla zvestobo za vse življenje. Izmenjavata se celo pri osnovnih starševskih opravilih: samec včasih vskoči in pognezdi na jajcih, da se gospa lahko usede na kol v ograji ob cesti in si nekoliko uredi svetle perje s svetlimi lisami po prsih in na trebuhu, preden se spet dvigne in razpre lepi vzorec na konicah kril. Gozdne jase, gozdni robovi in gozdovi, prav tako pa travniki in obdelovane površine s posameznimi drevesi so njene soseske. Ko zaslišite visoko nad sabo značilni »piiiv«, »piiiiv«, dvignite pogled: gnezdo ne more biti daleč od območja, ki ga ptica zarisuje v svojem letu. Konec aprila in tja do sredine maja ne motite gnezdnega miru, ker takrat valimo mladiče. Tja proti koncu junija boste lahko priče njihovim prvim nerodnim vzletom.

Pristanek letala


Postovka vas bo sprejela ali pa tudi ne, je namreč precej samotarska. Včasih jo lahko zamenjate s sokoličem, ko se s hitrim mahanjem drži v zraku, potem pa nenadoma naglo kot puščica šine navzdol po svoj plen. Za lažje razpoznavanje: rjav hrbet, rjava krila s črnimi pikami, ki približno na sredini preidejo v enotno črno barvo. Na svetlih prsih so temne pike, gospe so nekoliko svetlejše in tudi pik imajo več. Pričakujejo vas nedaleč od naseljenih krajev ali kar v naseljih, na mokriščih, barjih, gozdnih robovih in travnikih. Tu meditirajo na kakem kolu, vrhu drevesa ali zgradbe. Podobno kot prijateljica kanja se rada ugnezdi na skalni polici, v drevesni duplini ali visoko v vejah krošnje. In tudi tu prosimo v maju za uvidevnost pri obiskih, ker sedimo na jajcih in čakamo naraščaj.

Pristanek letala


Na zemljevidu območja (slika spodaj), označite, kje se nahaja gnezdo in ga pošljite na naslov: Fundacija družba znanja in vrednote narave, Večna pot 111, 1000 Ljubljana. Najdbo lahko posredujete tudi s pomočjo GPS koordinat na elektronski naslov: . V obeh primerih navedite tudi svoje osebne podatke: ime, priimek, naslov bivališča, e-mail naslov in telefonsko številko. Vse najdbe se bodo preverile, zato so poleg podatka o lokaciji zaželene tudi fotografije najdenih gnezd. Če imate dodatna vprašanja v zvezi s fotografijami se lahko obrnete na profesorja Lojzeta Kalinška, elektronski naslov: . Za vsa dodatna vprašanja se obrnite na Katjo Hrovat s Fundacije Družba znanja in vrednote narave, prek že omenjenega e-naslova.

Pristanek letala


NOVOST (28. marec 2017)

Podaljšanje roka za zaključek akcije iz 3.5.2017 na 3.7.2017.

Akcija se začne 22. 08. 2016 in konča 03. 07. 2017. Nagrajenci bodo objavljeni 20. 07. 2017 na spletni strani Fundacije www.fundacijadzvn.si in obveščene prek e-naslova ali kontaktne telefonske številke.

Vabilo k udeležbi
doc docx
pdf pdf

Pravila in pogoji nagradnega natečaja